RESEP REMPEYEK BAYAM
Bahan
2
ikat
|
Bayam kampung yg daunnya lebar
|
secukupnya
|
Kapur Sirih
|
Bahan Adonan
500
gram
|
Tepung Beras
|
150
gram
|
Tepung Kanji
|
2
butir
|
Telur
|
5
biji
|
Kemiri
|
50
gram
|
Kencur
|
6
siung
|
Bawang putih
|
1
bungkus
|
Ketumbar bubuk
|
1
bungkus
|
Royko
|
1
sendok teh
|
Garam
|
1
liter
|
Air
|
10
lembar
|
Daun jeruk
|
Langkah
1. Cuci bayam..lalu rendam dengan air kapur sirih..
2. Haluskan kemiri..daun jeruk..bawang putih..
3. Masukan semua bahan adonan..kocok dengan wish..masukan telur
dan bahan halus semuanya..aduk hingga tepung larut..tidak bergerindil..
4. Panaskan minyak
5. Tiriskan bayam
6. Masukan bayam ke adonan..goreng ke dalam minyak panas
By. Saira