Cari Blog Ini

Jumat, 16 Oktober 2015



RESEP REMPEYEK BAYAM


Bahan
2 ikat
Bayam kampung yg daunnya lebar
secukupnya
Kapur Sirih
Bahan Adonan
500 gram
Tepung Beras
150 gram
Tepung Kanji
2 butir
Telur
5 biji
Kemiri
50 gram
Kencur
6 siung
Bawang putih
1 bungkus
Ketumbar bubuk
1 bungkus
Royko
1 sendok teh
Garam
1 liter
Air
10 lembar
Daun jeruk

Langkah

1. Cuci bayam..lalu rendam dengan air kapur sirih..
2. Haluskan kemiri..daun jeruk..bawang putih..
3. Masukan semua bahan adonan..kocok dengan wish..masukan telur dan bahan halus semuanya..aduk hingga tepung larut..tidak bergerindil..
4. Panaskan minyak
5. Tiriskan bayam
6. Masukan bayam ke adonan..goreng ke dalam minyak panas

By. Saira